Uutiset

16.2.2021

Hevimies ratsastaa

https://yle.fi/uutiset/3-11788603?fbclid=IwAR1-nWUdsR_KTkH2asChCgOSbshJZoMchsWmNk0ZcHLKIOVP8O02_emWH1A

24.7.2020

Pusulan kesäpäivillä nähtiin kaikenlaista, mm. CMAS-esitys…https://www.youtube.com/watch?v=BzLojRKih3c

22.6.2020

Ensimmäinen Cowboy Mounted Air Shooting (CMAS) pilottikurssi pidettiin juuri Millitallilla Vihdissä. Lajin käsikirjan tämän hetkinen versio Cowboy-Mounted-Air-Shooting-CMAS-Käsikirja-DRAFT-0.2-PA-korjauksin v.1.3.

24.1.2020

Arvin kanssa mennään messuille puhumaan tärkeitä. Tule kuuntelemaan…
https://goexpohorse.messukeskus.com/ohjelma/38749/yhdess-hevosalan-kiusaamista-vastaan/

3.1.2020

Nyt on muuten tulossa hienoa settiä, eli ”Cowboy Mounted Shooting”-lajia ollaan rantauttamassa ja muokkaamassa meille sopivaksi! Tätä on pakko päästä kokeilemaan…ameriikassa menevät tähän malliin: https://www.youtube.com/watch?v=XBsr4aT7tmA

Toivottavasti laji saadaan kesän ratsastusjousiammunnan SM-kisoihin Seinäjoelle näytöslajiksi…

 

3.11.2019

Haastatteluvuorossa espoolainen Kari Kallonen. Karinkin tapauksessa harrastus on lähtenyt lentoon vasta vanhemmiten.

K: Olet ratsastanut varsin lyhyen aikaa. Olivatko hevoset osa elämääsi jo ennen tätä, vai tutustuitko niihin vasta nyt?
V: Olen aloittanut ratsastuksen tämän vuoden loppukeväästä. Tällä hetkellä minulla on takana hieman yli 50 tuntia ratsastusta. Tutustuin henkilökohtaisesti hevosiin vasta tuolloin. Toki olen nähnyt ja taputellut silloin tällöin hevosia missä niitä nyt on niin sanotusti vastaan tullut.

K: Miten päädyit ensimmäisen kerran hevosen selkään, kuka tai mikä siihen vaikutti?
V: Olen ollut ihan ensimmäisen kerran hevosen selässä lapsena jossakin tapahtumassa tms. jossa lapset voivat olla ponin tai pienen hevosen selässä. Olen myös ollut ratsastusvaelluksella joidenkin lomamatkojen yhteydessä Etelä-Amerikassa ja Afrikassa. Mutta varsinaisen ratsastuksen aloitin siis tänä keväänä hyvinkin hassun sattuman kautta. Tein erään vaatetusalan yrityksen tuotteiden selvittelyä netissä ja sattumoisin huomasin, että heillä oli tuotteita ratsastusjousiammuntaa varten. Tämä herätti kiinnostuksen koska olen jonkin verran ampunut jousella ja omistankin pari erilaista jousta. Vaimoni on harrastanut ratsastusta n. 10 vuotta ja itse ideoin että tässähän voisi olla jotakin hauskaa yhteistä harrastamista. No se osa ei ihan ole toteutunut ainakaan vielä. Mutta kuitenkin innostus oli syttynyt ja hakeuduin päivän kestävälle ratsastusjousiammuntakurssille josta innostus sai ns. ”vettä myllyyn”. Vaikka ratsastusjousiammunta saa vaikutteet ja taustansa lähi-idän ja aasian suunnalta, niin western-leffojen ja nuoruuden sarjakuvien myötä mieleen tuli tietty Yhdysvaltojen Intiaanit ja heidän ratsastus- että jousenkäsittelytaitonsa. Joten ei muuta kuin opettelemaan ratsastusta.

K: Oliko sinulla ennakkoluuloja tai mielikuvia jotka sitten osoittautuivat vääriksi?
V: Itseasiassa ei ollut. Mutta ehkä tähän kohtaan voi mainita oman hevospelon joka mulla oli aluksi. Mutta jossakin kohtaa se yhtäkkiä häipyi.

K: Olet profiloitunut lännenratsastuksen ystäväksi, mikä lajissa viehättää? Mitä muita lajeja olet kokeillut?
V: Lännenratsastuksessa viehättää seuraavat asiat: 1) Kunnoittava asenne ja arvostus hevosia kohtaan. 2) Kaikenkaikkinen rentous ja välitön tunnelma niin ratsastuksessa kuin kisoissakin. 3) lännenlajien monipuolisuus ja laaja kirjo. 4) vahva side Amerikkalaiseen (USA) elämäntapaan ja kulttuuriin, aina musiikista, elokuvista, ammunnasta cowboy-lifestyleen.
Alussa mainitun ratsastusjousiammunan lisäksi olen ratsastanut hieman Espanjalaista Doma Vaqueraa ja joitakin tunteja kouluratsastusta.

K: Miten ystävät ovat kommentoineet harrastustasi, oletko saanut ”kuittailuja” tms?
V: Kovin innostuneesti ja kannustavasti. Etenkin karjanpaimennus on saanut erittäin positiivisia näkemyksiä siitä kuinka hevonen on elementissään ja pääsee tekemään hevosen töitä.

K: Millä pojat ja miehet mielestäsi saisi ratsastuksen pariin?
V: Poikien osalta sallimalla rennon ja mielikuvituksellisen maailman niin lännensankareista kuin vaikkapa muinaisista Itämaisista sotapäälliköistä. Poikia nyt kun vaan on aina ”pyssyleikit” kiinnostaneet. Miesten osalta uskoisin kyse olevan paljon lajeista. Eri lajeja pitäisi olla tarjolla enemmän. Meillä aloittava ratsastaja lähes aina aloittaa kouluratsastuksella ja jos se ei nyt sytytä niin homma jää helposti siihen. Jos ratsastuskouluissa ohjattaisiin ja opastettaisiin myös muihin lajeihin oli ne sitten lännenratsastus, jousiammunta, maastoratsastus, sotilasperinne tai mikä tahansa muu laji niin asia vois olla toinen. Suomessa vallitseva hevosmaailma ja kulttuuri on vahvasti naisvoittoinen johon monen miehen on vaikea astua mukaan. Jotenkin tulee mieleen, että maissa joissa hevosia vielä käytetään maatalouden työtehtävissä tai ovat osana maan perinnettä, niin näissä maissa myös miehet ovat vahvasti hevosten ja ratsastuksen parissa.

K: Mitä harrastus on antanut sinulle?
V: Tosi paljon uutta opittavaa ja tavoitteiden asettamista. Paljon uusia tuttavuuksia ja elämän iloa niin ihmisten kuin hevosten parissa. Pystyn yhdistämään muita harrastuksiani hevosmaailmaan ja sen kulttuuriin.

13.8.2019

Kuten tiedämme, heppailua harrastavista vain noin 5% on poikia/miehiä. Maan historiasta löytyy tähän syitä, mutta ei niistä nyt sen enempää…sen sijaan laitetaanpa tähän haastattelu joka on samalla hieno tarina siitä, miten hevoset vaikuttavat ihmiseen.
 
Timo Rantanen eli Timppa pyörittää jousiammuntaan keskittynyttä Sherwood Shop-yritystään Helsingissä ja on harrastanut jousiammuntaa itse yli 42 vuotta! Sen sijaan hevoset ovat hänelle tuoreempi tuttavuus…
 
K: Olet ratsastanut nyt noin puoli vuotta. Olitko tekemisissä hevosten kanssa ennen tätä millään lailla?
V: En ollut koskaan koskenut hevoseen, enkä ajatellut että voisin alkaa harrastamaan heppailua.
 
K:Miten päädyit hevosen selkään, kuka tai mikä siihen vaikutti?
V: Opin tuntemaan ratsujousiampujia vuonna 2016 Sherwood Shop:n kautta, eniten vaikutti Minkkisen Anna. En edes tiennyt, että on sellainen laji olemassa kuin ratsastusjousiammunta. Mitä enemmän opin tuntemaan lajia sitä enemmän kiinnostuin siinä käytettävistä välineistä ja aloin tutkimaan, sekä etsimään ratsujousiampujille sopivia välineitä. Opin koko ajan tuntemaan enemmän lajin harrastajia ja sitten aloin itsekin vähän ampumaan ratsujousella, järjestin joulukuussa 2017 ekat kisat ratsujousiampujille. Joulukuussa 2018 järjestin taas kisat ratsujousiampujille ja siellä ampujat alkoivat kyselemään, joko Timppa on ratsastanut. Silloin olin vielä sitä mieltä, että ei tule toteutumaan. Tammikuussa 2019 Anna alkoi ehdottamaan, että kokeilisin ratsastusta ja en ollut vieläkään valmis. Anna jatkoi kyselemistä ja helmikuussa se sitten toteutui, 7.2.2019 oli eka kerta hepan selässä ja paluuta ei enää ollut.
 
K: Oliko sinulla ennakkoluuloja tai mielikuvia jotka sitten osoittautuivat vääriksi?
V: Ei oikeastaan, koska minulla ei ollut mitään käsitystä siitä mitä ratsastus on.
 
K: Missä vaiheessa tiesit, että tästä jää sinulle harrastus.
V: Toisen ratsastuskerran jälkeen tiesin, että on pakko päästä ratsastamaan lisää ja halusin oppia ratsastamaan.
 
K: Miten ystävät ovat kommentoineet harrastustasi, oletko saanut ”kuittailuja” tms?
V: Alkuun kuittailivat ja kutsuivat ”heppatytöksi”, mutta en antanut sen häiritä. Nyt kaikki ovat enemmänkin kiinnostuneita siitä, miten harrastus etenee.
 
K: Millä pojat ja miehet mielestäsi saisi ratsastuksen pariin?
V: Vaikea kysymys. Minä en näe ratsastusta pelkästään tyttöjen/naisten harrastuksena, vaan se on kaikille hyvä harrastus. Olen ehdottanut muutamalle jousiampujalle, että lähtisivät kokeilemaan ja siihen se on jäänyt. Eivät ole lähteneet, vaikka miten yritän perustella. Pojille tämä on varmasti vielä hankalampi asia, koska valitettavasti ratsastus mielletään Suomessa tyttöjen lajiksi ja sen takia eivät pojat uskalla lähteä kokeilemaan. Tyhmintä tässä asiassa on se, että poikien lähtiessä kokeilemaan heitä tullaan todennäköisesti kiusaamaan siitä ja kiusaamisessa ei ole mitään järkeä. Pitää vaan jaksaa markkinoida ratsastusta pojille/miehille ja kertoa, että laji sopii myös miehille todella hyvin. Eikä tarvitse hävetä sitä, että harrastaa ratsastusta.
 
K: Mitä harrastus on antanut sinulle?
V: Ratsujousiampujat ovat todella mukavia ja kannustavia, jos omasta mielestä on mennyt pahasti pieleen, niin muu porukka on kyllä sitä mieltä, että meni hyvin ja silloin on itsekin vähän sitä mieltä, että hyvinhän se menikin.
– Paljon uusia mukavia ystäviä.
– Stressi on helpottanut ja hepan selässä ei ole stressistä tietoakaan.
– Heppailu on parasta.

5.8.2019

Kauppa ammottanut tyhjyyttä jonkin aikaa, ovat päivittäneet alustaa ja suurin osa tuotteista oli kadonnut. Nyt taas kaikenmoista tuotetta saatavilla, isompi valikoima!

Niin ja ensi viikonloppuna huikeat 3-päiväiset ratsastusjousiammunnan SM-kisat Virolahdella, https://www.facebook.com/events/715218532228067/

5.5.2019

Pieni kooste we-päivältä: https://www.youtube.com/watch?v=4XwkoKEBP3c&t=308s

WE-tutustumispäivän sisältöä:

MiehetRatsailla.fi ja Ratsureima Ranch yhteistyössä järjestävät kaikille avoimen Working Equitation lajiesittelypäivän, jossa lajivalmentaja Hanne Halonen kertoo WE:sta kilpailulajina ja näyttää kuinka käsittelykoe tehdään Master-tasolla.

Tämän jälkeen miehillä on mahdollisuus kokeilla lajia Ratsureima Ranchin hevosilla. Max 9 ratsastajaa. (max kolmen ratsastajan ryhmissä) Hinta 30,- hlö. Lajikokeilussa vaaditaan perusratsastuksen hallintaa.

Paikalla puffa.

Tutustu tapahtumapaikkaan kotisivuilla www.ratsureimaranch.fi

Facebook eventti: https://www.facebook.com/events/282226152668287

 

27.2.2019

Kohta  on Helsinki Horse Fair ja sitten Hevoset-messut Tampereella. Hesaan tulossa poikia ja miehiä varmasti kiinnostava ratsujousiammuntanäytös käsittääkseni. Molempiin tapahtumiin voitaisiin koittaa saada poikien ja miesten tapaaminen…Faceryhmässä lisää ihan kohta.

30.1.2019

Matkaratsastajat uusineet sivunsa, www.matkaratsastajat.fi

Uusi toimija, www.hepokala.fi

16.1.2019

Näkyi eilen tulevan Heroltakin uusintana: https://www.ruutu.fi/video/3238364

27.11.2018

Menis aika jo (Hevoset-messut 2019)

[ycd_countdown id=372]

24.10.2018

3.11. saadaan taas uusia sotureita, ratsujousiammunnan suomenmestari Anna Minkkinen opastaa lajin saloihin äijäkurssilla. Mukana korumies Arvi ja miehet ratsailla.fi

https://www.facebook.com/events/733994926961522/?ti=cl

22.10.2018

HIHS taputeltu. Viime aikoina harrastus on ollut useammassa lehdessä esillä. Lohjalainen paikallislehti kirjoitti ratsujousiammunnasta…sama juttu oli laajempana Minkkisen Annan (ratsujousiammunnan SM 2018) haastattelun myötä Hevosmaailma-lehdessä ja Hippos-lehdessä oli mies/poika-asiaa. Hippokseen tulossa rja-asiaa myös. Kympin uutisissa pätkä HIHSiä ja poikaharrastaja Jone esillä. Positiivista meininkiä siis. Ypäjän suomenhevosepisodi oli sitten vähemmän hyvä uutinen, mutta positiivista siinäkin se, että näkyy hyvin miten aktiivisesti ihmiset ja eri tahot ovat sh:n puolella…tapaus on kaukana loppuunkäsitellystä.

5.9.18

Eilen käytiin Nummen yhtenäiskoululla (Lohja) esittelemässä ratsujousiammuntaa. Koululla oli oppilaitten ideoima harrastepäivä, eli eri harrastuksia esiteltiin pitkin koulun tiloja. Ulkona olimme me ja agilitykoirat. Vatun kanssa ammuttiin vasta kolmatta kertaa, mutta hän hoiti homman kuin ammattilainen 🙂

28.8.18

Ratsastusjousiammunnan SW-kisat pidetään 1.-2.9.18 Salossa, https://www.facebook.com/events/2039965759661048/

17.7.18

Chatin kautta tulee jonkin verran kysymyksiä ja ne näkyvät meillä puhelimessa, mutta koska puhelin ei ole koko ajan kädessä, kysyjä ehtii yleensä ”muualle” ennen kuin ehdimme vastaamaan. Joten, koska kysymys jää kyllä talteen, vastaamme keskustelujen puolella ja siellä keskustelua voi tarpeen tullen jatkaa.

6.7.18

Koitetaan rakentaa SOTURIPÄIVÄ tuohon elokuun alkuun 🙂 Lisäinfoa heti kun varmistuu.

6.7.18

Riitta Kosonen kävi haastattelemassa Suomen Ratsastajainliiton uutta toimitusjohtajaa Pekka Törmälää. Keskustelussa pojat ja miehet tärkeässä osassa:

Mies ratsailla: SRL:n toimitusjohtaja Pekka Törmälä

Suomen Ratsastajainliiton toimitusjohtaja Pekka Törmälä on ratsastanut 10-vuotiaasta lähtien. Hevoset ja ratsastus ovat antaneet Pekalle eri elämänvaiheissa niin paljon, että hän kannustaa mielellään poikia ja miehiä ratsaille.

Ratsastus on urheilua: Pekka vertaa ratsastusta mihin tahansa taitoa ja tekniikkaa vaativaan vauhtilajiin, kuten motocrossiin. Ratsastus kasvattaa myös kuntoa.

-Omat hevoseni olivat niin suuria ja isoaskelisia, että ratsastus oli minulle hyvää fyysistä treeniä. Syke nousi ja kunto kasvoi, muistelee Pekka, jolla oli aikoinaan viisi omaa hevosta.

Keski-ikäinen Pekka löytää lajista myös muita terveyshyötyjä:

-Ratsastus kehittää koordinaatiota, tasapainoa ja reagointikykyä. Ja tallityöt ovat tehokasta hyötyliikuntaa.

Ratsastus lievittää stressiä: Pekka koki työurallaan 1990-luvun lamavuodet, jolloin työelämä oli epävarmaa ja liiketoimintojen jatkuvuus vaakalaudalla. Noina vuosina ratsastus lievitti Pekan stressiä pakottamalla keskittymään johonkin ihan muuhun.

-Hevosen kanssa ratsastaessa oli pakko keskittyä sekä hevoseen että ympäristöön. Ratsastus keskittää ajatuksia ihan eri tavalla kuin moni muu liikuntalaji, joissa ajatus saattaa harhailla työasioihin.

Ratsastuksen vaarallisuus on suhteellista: Pekka kertoo monen miehen pitävän hevosia jotenkin uhkaavina ja arvaamattomina. Pekka toppuuttaa pelkoja muistuttamalla hevosen olevan kotieläin, joka pyrkii luontaisesti miellyttämään ihmistä. Ratsastusonnettomuusriskiin Pekka suhtautuu käytännöllisesti:

-Ratsastuksessa on onnettomuusriski, kuten laskettelussa ja monessa muussakin urheilulajissa. Hevosen selästä putoamiseen ja laskettelurinteessä kaatumiseen ja riskiin voi myös vaikuttaa toimimalla itse oikein. Suomen Ratsastajainliiton jäsentalleilla on hyvät turvallisuuskriteerit, laadukkaat hevoset ja ammattitaitoiset opettajat, jotka osaavat jakaa ratsastajille osaamis- ja kokemustasoa vastaavat hevoset.

Hevosmies on eläimelle reilu: Pekka luonnehtii itseään melko suoraviivaiseksi ja tarkoituksenmukaiseksi hevosharrastajaksi. Omien hevosten kanssa puuhatessa oli tärkeintä hevosten tyytyväinen mieli, terveys ja hyvä lihaskunto. Ei niinkään varustehifistely.

-Minun hevoseni eivät olleet menossa missikisoihin, vaan ratsastamaan.

Tarkoituksenmukaisuus päti myös ruokintaan:

-Hevoset saivat kunnollisen perusruokinnan, mutta makupalat säästettiin ”palkinnoksi” suorituksista. Pääasia, että hevosilla oli aina hyvä mieli työskentelyn jälkeen.

Hevosurheilu on myös pelejä ja länkkärifiilistä: Räväkän esteratsastuksen ja muiden perinteisten hevosurheilulajien lisäksi ratsastuksesta löytyy joukkuepelejä ja cowboy-kulttuuria. Vauhdikkaassa polocrosse-joukkupelissä välineinä ovat haavit ja pallo, lännenratsastusta treenataan tavallisissa farkuissa ja bootseissa.

Ratsastus on monipuolinen osa elämää: Ratsastus on ollut Pekan elämässä läsnä moni tavoin, välillä omien hevosten kanssa puuhatessa, välillä irtotunteja ottaen. Myös ulkomailla työskennellessään Pekka etsi ja löysi mukavia ratsastusmahdollisuuksia, onpa hän käyskennellyt ratsain Englannin Windsorissakin. Nykyisin Pekka ratsastaa harvakseltaan. Haavena on lisätä ratsastusta ulkomailla, vaikkapa minivaelluksella Unkarissa.