UKK

Eli Usein Kysyttyjä Kysymyksiä…

K: Painan x kiloa, voinko ratsastaa?
V: Kattavaa tutkimusta aiheesta ei ole ja tehtyjen tutkimusten tulokset ovat hyvin erilaisia. Jotkut tallit ovat asettaneet painorajan, joka on yleensä luokkaa 75-100 kg tai vaikka 20% hevosen painosta. Eri hevosrodut pystyvät kantamaan myös eri määrän painoa. Eli yksiselitteistä vastausta ei ole. Ratsastus kannustaa varmasti myös laihduttamaan.

K: Missä voi ratsastaa?
V: Jokamiehen oikeus määrittelee asian, http://www.ratsastus.fi/ratsastuskoulut_ja_tallit/jokamiehen_oikeudet. Huom. uusi tieliikennelaki 1.6.2020, www.maaseuduntulevaisuus.fi/hevoset/artikkeli-1.1095056

K: Tarvitsenko tapaturmavakuutuksen?
V: Alkeisryhmille on tallin kautta usein vakuutus, mutta kannattaa aina tarkistaa oman vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen tilanne. Suomen Ratsastajainliittoon kuuluvilla on vakuutus jäsenyyden kautta. Mikäli tallisi on Suomen Ratsastajainliiton jäsentalli, katso Green Card.

K: Onko pojan/miehen anatomia ollenkaan sopiva ratsastukseen, miten ”niille” käy, kun hevonen ”rynkyttää” menemään?
V: Heh, sitä on käyty lukemassa jotain Vauva-lehden foorumia? Miehen anatomia itseasiassa soveltuu ratsastamiseen paremmin kuin naisen ja miehille on jopa helpompaa olla hevosen selässä ja pysyä siellä.

K: Miten voin aloittaa?
V: Välttämättömiä varusteita on itseasiassa hyvin vähän. Tarvitset alussa seuraavaa:

  • kypärä (lainaa alussa tallilta)
  • joustavat ja mukavat housut joissa ei ole paksuja hankaavia saumoja
  • jalkineet joissa on korko
  • käsineet

Hyvin istuva kypärä on yleensä ensimmäinen oma hankinta. Ratsastus ei ole erityisen kallis harrastus, vaikka sellainen mielikuva voi monella olla. Tuntien hinnat esimerkiksi 50 km Helsingin keskustasta alkaen 20 eur (10 kerran kortti). Isoissa kaupungeissa hinnat ovat luonnollisesti korkeampia.

Tallit järjestävät alkeiskursseja, tiedotus lähinnä kotisivuilla ja Facebookissa. Rohkeasti ilmoittautumaan! Se alkeiskurssi tms. kannattaa käydä ja se ei ehkä vielä ”koukuta”, mutta ole äijä, äläkä anna periksi. Kun taidot hieman karttuvat, homma muuttuu siitä kyydissä huojumisesta ihan joksikin muuksi. Homma koukuttaa 🙂

 

K: Pyöritän tallia. Mitä minun kannattaa tehdä ja huomioida, jotta saisin poikia/miehiä mukaan tunneille?
V: Ei se kynnys monelle ole välttämättä kovin korkea, joten pienikin asia voi riittää. Tässä muutamia ideoita/ajatuksia:

  • perusta poika/miesryhmä. Jotkut ovat kovin arkoja tulemaan naisten/tyttöjen sekaan varsinkin alussa. Toiset eivät taas välttämättä välitä asiasta sen enempää. Vaihtelee siis henkilön mukaan.
  • perusta isä+poika- tai isä+tytär- ryhmä.
  • ilmapiiri…laita tallille vaikka rokki soimaan tai muuten luo hieman äijämäisempää ilmapiiriä
  • porttiteoria toimii, anna miehelle talikko käteen ja sitä kautta anna lähestyä eläintä
  • lajit… kerro jo heti alussa erilaisista lajeista jotka poikia/miehiä saattavat kiinnostaa. Tunnin esitelmä kouluratsastuksesta ei ehkä ole se kiinnostavin juttu alussa.
  • vie mies metsään tai vaikka esteille heti kun siihen on mahdollisuus. Rakenna elämys, siitä se lopun elämää jatkuva harrastus syntyy.
  • jos mahdollista, rakenna isompi paketti, esim. viikonlopun kestävä leiri. Ratsastusta, makkaranpaistoa, hyvien oluiden maistelua, saunomista jne. Tässä voi tehdä yhteistyötä muitten yrittäjien kanssa.
  • mainosta niitä pojille/miehille suunnattuja juttuja!
  • kutsu Arvi-verkostomme tukemaan tai puhumaan asiasta